Интервюта

РЕПАХЕРБ успокоява симптоматиката при хемороидална болест

Разговор с д-р Радислав Наков

Доктор Радислав Наков е специалист по гастроентерология в Университетска многопрофилна болница за активно лечение "Царица Йоана- ИСУЛ“, член е на Управителния съвет на европейското обединение по гастроентерология, директор на Европейското училище за млади гастроентеролози и председател на Асоциацията на младите хепато-гастроентеролози в България.

Доктор Наков е носител на наградата за най-добър млад лекар на Българския лекарски съюз за 2017 "Ти си нашето бъдеще". Завършва медицина през 2013 година в София, специализира в Германия, Великобритания и Италия, защитава докторантура през 2017, има 17 публикации с импакт фактор и още 30 в реферирани списания. Научните му интереси са свързани с възпалителните чревни заболявания, синдром на раздразненото черво, микробиота и гастроентерологични прояви при транс-тиретинова амилоидоза.

Доктор Наков, наскоро с Вашите колеги осъществихте първото онлайн проучване за наличие на чревни оплаквания сред българското население. Бихте ли споделили какви са резултатите?

За да спечелим уважението на обществото, нашето сдружение на младите гастроентеролози, които сме под 35 години, решихме да направим онлайн допитване сред активни хора в страната. Питахме ги каква е честотата на чревните оплаквания, които нарушават качеството на живот. Изводите са много интересни: оказва се, че всеки четвърти българин има някакви чревни оплаквания - болки в корема, разстройство, запек, или някакви други проблеми, които слагаме под общия знаменател „киселини“ и т.н. Коментарът ми от това изследване е, че тези заболявания на храносмилателната система са важни, чести и нарушават по неприятен начин ежедневието на хората, които страдат от тях. Освен изброените проблеми, бих искал да спомена и хемороидите, които нарушават рязко  ежедневието на този, който ги има, той не може понякога адекватно да върши социалните си ангажименти към обществото. Не може да седи удобно на стола си и да се концентрира в работата си. Има директна и пряка връзка между нашата работа и психиката на пациентите.  

Тази година за първи път българското дружество по гастроентерология спечели пет научни европейски проекта. Ще ни разкажете ли повече за тях, какъв е принципът на спечелването на тези конкурси, както останалите европари ли са, разчитате ли на тях?

Можем да се похвалим, че заедно с нашите съседи за първи път в историята на българската гастроентерология успяхме да спечелим пет такива проекта. Всичките тези пари ще се използват за срещи, форуми, обсъждания на науката в нашата област. Вече се работи по симпозиум в Белград на който фокусът ще е карциномът на дебелото черво - един сериозен проблем на развиващите се общества. В сръбската столица форумът ще е исторически, защото за първи път българи, сърби и черногорци ще обединим сили срещу общия враг. Друг симпозиум, който също е на дневен ред ще се проведе в Кишинев, Молдова и акцентът ще бъде амилоидозата. Тъй като това е много рядка болест си представям, че това ще е една среща на различни доктор Хаус от тази част на света. Кулминацията ще бъде конгрес на всички млади гастроентеролози от цяла Европа в Хърватска, където ще начертаем бъдещето на професията ни за следващите десетина години.  

Нека се върнем на често срещаните проблеми във вашата практика и по-конкретно хемороидалната болест. Защо хората с хемороиди се притесняват за това да говорят за тях, виновни ли се чувстват или малко като отлъчени?

Защото хемороидите атакуват една много деликатна зона на нашето тяло, а хората по принцип се притесняват да говорят за интимните си области, към които влиза и изходът на нашата храносмилателна система. За съжаление, това е една от основните причини много често пациентите, които имат болести в областта на ректума да не ходят на лекар.

Съвременна болест ли са хемороидите? Някои експерти правят пряка връзка с конструкцията на модерните тоалетни чинии, на които сядаме - това ли всъщност е една от причините за появата им?

Създаването на невероятни удобства и стремежът към това често води до някое неудобство. Невероятното удобство да седим на трон докато ходим по голяма нужда, може понякога да доведе до малката розичка отзад, която де факто са хемороидите. А има научни доказателства, че ходенето в старите нужници, така наречените „клекала“ или „турска тоалетна“ не позволява образуването разширени вени, каквито всъщност са хемороидите. Всичко е заради ъгъла на клякане... Да, можем да сме категорични: съвременният начин на изхождане под прав ъгъл е един от факторите за образуване на хемороидите.

Какво е нивото на съвременната фармация за хемороидите, как пациентите да си облекчат всекидневната болка?

Аз винаги препоръчвам стъпаловидния подход в лечението и облекчаването на симптоматиката на хемороидалната болест. Нормално е да се започне с диетични ограничения. Когато обаче се появят болката, сърбежът или неприятното кървене, пациентите задължително трябва да се посетят лекар, който да им се изпише съответно лекарство или хранителна добавка, която да помогне. Повечето продукти на пазара съдържат обезболяващи средства като лидокаин и хиалуронова киселина, която е доста популярна като средство, но има и някои други вещества, които могат да се използват за лечение на хемороидалната болест. Повечето от тях не са налични в България или пък доскоро не са били налични, а те също са от съществено значение за лечение на болестта.

Какво е новото в това отношение, доктор Наков?

Новото в това отношение в момента е наличието на една нова молекула - сукралфат, която доскоро не съществуваше на нашия пазар. Всички ние, лекарите, сме я учили в учебниците, но не можехме да я използваме. Тя е известна с това, че първоначално е била регистрирана за лечение на язвената болест на дванадесетопръстника. Нейната функция е да се свърже с нарушението на лигавицата и директно, буквално да я запълни като „дупка“ на софийски булевард. Това се случва при правилното лечение. В крайна сметка се появи такъв нов продукт на нашия пазар, който освен сукралфат съдържа и няколко оръжия на билковата медицина. Това са три билки - невен, хамамелис и лайка. Този продукт се нарича „Репахерб“. В редица проучвания сукралфатът е с доказано много по-добро действие върху хемороидите, отколкото известния лидокаин, който се съдържа в повечето продукти налични на пазара за облекчаване на симптомите на хемороиди. Ние в медицината боравим с проучвания, изследвания, това е задължително за нас, медицината е базирана на доказателства. И важното е, че сукралфатът показва своя максимален ефект на запълване на дупките след едномесечно лечение. „Репахерб“ е унгарски продукт, а унгарците могат да се похвалят с отлична фармацевтична школа.  

Как действа „Репахерб“ на хемороидите?

„Репахерб“ успокоява симптоматиката при хемороидите като основното предимство е в неговата съставка - сукралфат, който действа точно върху самия хемороид като възстановява повърхността на лигавицата на правото черво. Трябва да се има предвид, и фактът, че в букета от съставки на „Репахерб“ има и три билки, които вече споменах - невен, лайка и хамамелис. И докато невенът и лайката са доста известни на нашето общество, може би от над сто години и се знае, че техният ефект е противовъзпалителен, противоболков, тук интересни са и листата от хамамелис. Това са едни специфични листа - от леска, лешник. Хамамелисът дава и второто предимство на „Репахерб“ - той има освен противовъзпалително действие и блокиращо действие на едни определени клетки в човешкия организъм, които се активират именно като „полицията“, когато настъпи някакво усложнение. И също така интересното е, че той има доказан ефект в редица проучвания в западноевропейски държави. В Австрия и в Испания хамемелисът е регистриран като лекарство, което е доказателство за неговия силен ефект, като медикамент буквално. „Репахерб“ обединява успокоителните сили на всичките тези съставки.

Може ли да говорим за окончателно излекуване от хемороидите?

Може да говорим за облекчаване на симптоматиката, за временно решаване на проблема, защото не се знае дали няма да се появи отново. Защото, представете си, на това място е слаба стената на кръвоносните съдове и ние решаваме проблема за определен период от време, но това не означава, че няма отново да се появи. Именно поради тази причина говорим за успокояване на симптоматиката. Но това е много важно за пациента. Когато има болка, сърбеж, който не му позволява да седни нормално в офиса и да отиде адекватно на работа и да си свърши задълженията, успокояването на симптомите е много важно. Бих искал отново да подчертая нещо, а именно, че сукралфатът като активна съставка, ако се ползва в продължение на 28 дни, има изключително добър ефект по отношение на повлияване на симптоматиката в сравнение с лидокаинът, който се използва масово в различните продукти на пазара. Това е много важно. Разбира се, ако тази терапия не помогне, се минава към хирургия. Хирургията помага при някои пациенти, при други може да не помогне.

Каква е първата стъпка на поведение, в случай че при вас дойде пациент с хемороиди?

По принцип препоръчвам първо лечение, което е комбинирано между таблетки и продукти за мазане, както е с Репахерб - той съществува под формата на мас и под формата на свещички. Отделно има и такива таблетки, други продукти на пазара, които пък се пият. Те съдържат извлек от портокаловите кори. Те заздравяват в крайна сметка кръвоносните съдове.

Колко продължава лечението с Репахерб?

Около месец, месец и половина, до два месеца. Най-често - един месец. Ако това не помогне, най-често се опитваме да повторим курса. И ако вече няма ефект, тогава го насочваме към хирург. И реално тогава се надяваме да има облекчаване на симптоматиката. Ако отново не помогне и това нещо, има пациенти с по няколко хирургични манипулации на хемороидите.

Може ли да говорим за наследственост при хемороидите?

Истината е, че то при всяко едно заболяване има комбинация между наследственост и факторите на средата - какво ядем, как спим, дали има стрес и т.н. Точно определен ген, изолиран за хемороидите, не съществува. Разбира се, ако в рода си имаш роднини, които имат хемороиди, шансът ти да развиеш тази хемороидална болест е по-голям, отколкото ако роднините ти нямат. Но не трябва да се забравят и факторите на средата - употреба на алкохол, застояло ежедневие, употреба на мазни храни, много употребяване на люто, примерно, което също раздразва хемороидалната болест, съответно шансът от развитие на хемороиди е голям.

Как се отнасят един към друг спортът и хемороидите, движението и хемороидите?

Обикновено ние сме свикнали винаги да казваме - да, спортът помага, спортът има позитивно отношение по отношение на хемороидите, защото човек се движи, не е застоял, и съответно и кръвообръщението в зоната се подобрява и това би трябвало да означава, че тези хемороиди ще се повлияят позитивно. Но за съжаление практиката показва, че много хора, които са с хемороиди и спортуват, както и въпреки него имат хемороиди, въпреки това ги боли и въпреки това страдат. Което означава, че спортът е помощно средство, но не е панацея за излекуване. Така че и активни спортисти, когато им се появи тази слабост на изхода на храносмилателната система, трябва да помислят за начин как да повлияят тази симптоматика.

 

Сподели: