Интервюта

Остри и хронични риносинуити

Разговор с д-р Иван Йорданов
УМБАЛ "Софиямед", Завеждащ Клиника по УНГ

Д-р Йорданов, какво е мястото на риносинуитите в патологията на УНГ болестите специално във вашата практика?

В моята практика риносинуитите заемат около 90% от общата УНГ патология. Най-общо те могат да бъдат разделени на остри и хронични, като в Клиниката, която ръководя, по-често срещани са последните - хроничните. Нашата цел като специалисти - оториноларинголози е да откриваме проблема по-рано и да лекуваме пациентите правилно, за да не се стига до оперативна намеса.

Риносинуитите са доста сериозен проблем и социално-значимо заболяване, което заслужава нужното внимание както от страна на пациента, така и от страна на неговия лекуващ лекар. За съжаление обаче българският пациент неглижира здравето си и смята, че може сам да се справи с това състояние. Искам да обърна внимание, че ако риносинуитът не се излекува в рамките на една седмица, обикновено преминава в хроничен процес. Най-напред се проявява през определен сезон, често през пролетта или есента, след което може да персистира в два сезона, а накрая и през цялата година - т.нар. целогодишен ринит. 

Какви са причините за възникването на този проблем?

Риносинуитът се причинява най-често от вируси, бактерии или алергени, като в първите няколко дни организмът може да се справи сам и не е необходимо някакво по-специфично лечение. В случаите на неусложнена риновирусна инфекция промивките на носа с водно-солеви разтвори, подходящите капки за нос и витамините са напълно достатъчни. Когато обаче проблемът не отшуми в рамките на 3 до 4 дни, и е придружен от повишаване на температурата е необходимо пациентът да потърси специализирана лекарска помощ от своя личен лекар или специалист УНГ. Ако вирусната инфекция премине в бактериална, което се случва много често, се налага прием на антибиотици, тъй като по кръвен път инфекцията може много бързо да се разпространи в съседни тъкани и органи, а това е много опасно.

Ако заболяването продължава повече от 10 дни е необходимо да се направят допълнителни изследвания като компютърна томография, например.

До какво води нелекуването на острия риносинуит?

Неглижирането на острия стадий при риносинуита води до хронифициране на заболяването. И острият, и хроничният риносинуит имат своите специфични симптоми, като най-често срещаният е затрудненото носно дишане. В острия стадий при навреме поставена диагноза и правилно проведено лечение, той отшумява в рамките на 7 до 10 дни. Когато това, обаче, не се случи и споменатата симптоматика продължава повече от посоченото време, можем да кажем, че проблемът е по-сериозен и тогава нашата задача е да открием причините, довели до това състояние.

Како е мястото на алергенната компонента в патологията на този проблем?

Както вече стана ясно, алергените също са фактор, който спомага за отключване на заболяването и имат своето място в етиологията на риносинуитите.

Едно затруднено носно дишане на фона на алергична компонента води до хиперплазия на носната лигавица, увеличаване на носните конхи, а често пъти и до образуването на носни полипи. Това от своя страна прави дишането още по-трудно и може да доведе до загуба на обоняние. Стичането на секрет към носоглътката и хроничната кашлица също са често срещани симптоми при недобре лекувана остра инфекция и усложнението й в хронична.

Всички тези симптоми - в съвкупност или поотделно, са характерни за хроничния риносинуит, независимо от причината, довела до появата му.

Какво препоръчвате вие като специалист като стъпки в терапията на риносинуитите?

Диагнозата на заболяването е изключително лесна и се основава на добре снетата анамнеза от пациента и щателния преглед с предна риноскопия или ендоскопски камери, ако това, разбира се, е възможно. Когато имаме правилната диагноза, вече можем да пристъпим и към самото лечение. Най-напред се прилага консервативна терапия, като най-често използваните медикаменти са препаратите, отбъбващи носната лигавица, които обаче не трябва да се използват повече от 10 дни. Следваща стъпка са кортикостероидните спрейове, които могат да бъдат използвани по-продължително време. Антихистаминовите препарати също имат своето важно място в лечението на риносинуитите - при добър отговор от страна на пациента и повлияване на състоянието му, те също могат да бъдат използвани по-продължително време.

В случаите на механична увреда, най-често изкривена носна преграда (вродена или придобита), се пристъпва към оперативно лечение. За съжаление много от пациентите имат този проблем със съпътстващите го симптоми, но не се решават на операция. Искам да подчертая, обаче, че ендоскопското оперативното лечение е изключително ефективно, трайно и безболезнено. А загубата на обоняние е водещият симптом, който трябва да подскаже, че пациентът трябва да бъде опериран.

Какви грешки могат да се допуснат в лечението?

Самолечението е една от най-често допусканите грешки. Българският пациент има уникалния шанс за лесен достъп до добър специалист в кратко време. Диагнозата не е трудна, както вече споменах, и поставена навреме, заедно с правилно назначеното лечение гарантират много добри резултати.

Има ли профилактика за състоянието хроничен риносинуит и в какво се изразява тя?

При пациенти с хронични и алергични риносинуити профилактиката е изключително важна. Тя включва промивки с водно-солеви разтвори, след което приложението на около месец по-рано на противоалергична терапия.

 

Сподели: