Интервюта

Поведение на специалиста - пулмолог при ХОББ

Разговор с д-р София Ангелова

Д-р София Ангелова е Председател на Национална асоциация за профилактика на белодробните болести.

Д-р Ангелова, често срещана патология ли е ХОББ във вашата практика?

Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), или, както я наричаме, болестта на пушачите, за съжаление се среща често в моята практика. За да докажа, че се среща често при пушачите, ще споделя от моята практика следните факти: през м. май 2018 г. стартирахме кампания за профилактични изследвания на пушачи с подкрепата на Столична община и лично на кмета г-жа Фандъкова чрез предоставяне на флуорографа. През м. май и юни преминаха на преглед 185 души, от които 56 бяха с новодиагностицирана ХОББ по време на прегледите, или това са пушачи, които са били скрити зад т.нар. „тютюнджийска кашлица“ и не са търсили лекарска помощ.

Какъв е профила на пациента с ХОББ?

Преди всичко пациентите с ХОББ са пушачи на възраст над 45 г. Срещаме в практиката и по-млади хора, при които, ако не са пушачи, изследваме показателите на антипротеазните ензими, за да изключим генетична предразположеност (на 3000 новородени деца при 1 се регистрира дефицит на алфа-1 антитрипсин). Срещаме и по-млади пушачи с ХОББ, което доказва различната чувствителност на организма към тютюневия дим. За съжаление, все още не е измислен апарат, който да измерва и определя чувствителността на белия дроб към дима, преди пропушване на цигари. Оплакванията най-често са кашлица, храчки и задух. При по-старата класификация при емфиземна форма на ХОББ водещ е прогресиращият задух. При бронхитната форма на ХОББ са кашлицата и храчките, докато при алергичната форма на ХОББ, която днес наричаме синдром на припокриване, или овърлап синдром, са характерни пристъпите от задух, подобна клиника на бронхиалната астма, тъй като при тези пациенти се доказва алергия към стандартните битови алергени.

Кои са предразполагащите фактори за ХОББ?

Основен фактор за развитие на ХОББ е тютюневият дим, който съдържа над 8400 токсични вещества, които водят до отключване на хроничен възпалителен процес в бронхите. Затова срещаме и немалко пасивни пушачи (хора, които живеят и работят с пушачи с продължителна и ежедневна експозиция на дим) да боледуват от ХОББ.

На второ място - професионална среда - ежедневно излагане на прах в работната среда. Пример за това са хората, заети в дървопреработващата и хартиена промишленост - миньори, шивачи и тези, изложени на кадмий.

 

По-висок е рискът да заболеят от ХОББ хората, които живеят близо до големи магистрали и натоварени пътища. Честото боледуване от инфекции на дихателните пътища, бронхиалната хиперреактивност, недостатъчната консумация на плодове и зеленчуци, което води до недоимък на антиоксиданти, са предразполагащи фактори за развитие на ХОББ.

Има ли агоритъм в лечението на ХОББ?

Правилата за лечение на ХОББ са описани в Глобалната инициатива за лечение и профилактика на ХОББ (GOLD). Ние се базираме на тях, но подходът към всеки пациент е строго индивидуален. Изключително важни са оплакванията, които съобщава пациентът. Подходът ни зависи от водещите данни: симптоми или често влошаване на състоянието в предходната година с необходимост от прием на системни кортикостероиди и антибиотици (екзацербации).

При пациент, при който водещи са симптомите, първата стъпка са бавнодействащите бронходилататори (LABA, LAMA или комбинираните в едно устройство LABA/LAMA) (индивидуална преценка).

При пациент, при който водещи са екзацербациите, което доказва наличие на активен възпалителен процес, ще добавим и инхалаторен кортикостероид или фиксираните комбинации (ICS/LABA или ICS/LABA и LAMA, очакваме и ново устройство с трите субстанции заедно).

Какви са видовете инхалаторни устройства?

Ние, пулмолозите в България, сме щастливи, че всички инхалаторни медикаменти, които се използват по света, ги има и у нас. Устройствата, които използваме в нашата практика, са: най-старото устройство, което е актуално и днес и се харесва от нашите пациенти и PMDI, при които е необходимо да се координира впръскването с вдишването на медикамента. В това устройство се намират бързодействащите дилататорни медикаменти, които бързо до 5 мин. облекчават пациентите при задух, и затова са харесвани от тях.

Втората група са праховите устройства: дискус, турбохалер, бризхалер, некст халер, хендихалер). Всеки пациент си е свикнал с неговото устройство. Важно е да го инхалира редовно, защото практиката ни показва, че когато се почувстват добре, ги преустановяват до следващото влошаване!

Кои са придружаващите заболявания при ХОББ?

ХОББ е заболяване на целия организъм, не само на белите дробове. Ограничението на въздушния поток, освободените медиатори на възпалението в системното кръвообращение водят до важни системни прояви на болестта. Системното възпаление може да отключи или да влоши придружаващите болести, като исхемична болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, остеопороза, нормоцитна анемия, белодробен карцином, депресия и диабет. Придружаващите болести потенцират заболеваемостта от ХОББ, което води до по-чести хоспитализации, повишена смъртност и повишени здравни разходи.

Съществува ли профилактика на заболяването?

Основната профилактика на заболяването включва премахване на основния фактор тютюнопушене и пасивно пушене. Изключително важно е да се консумират плодове и зеленчуци като източник на основните антиоксиданти. Да се предпазва организма от чести инфекции на дихателните пътища чрез приложение на ваксини и имуномодулатори. Важно е да се търси навреме лекарска помощ от пациентите и да се лекуват навреме острите инфекции. Важно за пациентите с ХОББ е редовно, ежедневно да инхалират препоръчаните от техния пулмолог медикаменти!

 

Сподели: